GREENPEACE: 35 de transporturi ilegale de lemn în Gorj

Posted on 29 noiembrie 2016

0


greenpeace-romania-2O echipă Greenpeace România a identificat în două zile aproximativ 319 metri cubi de lemn ilegal într-un singur sat. Se transportă în continuare lemn fără acte sau se înregistrează un volum mai mic decât cel real. Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), Garda Forestieră Vâlcea și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

O echipă de activiști Greenpeace România a efectuat în perioada 17-18 noiembrie 2016 o cercetare cu privire la transportul lemnului pe raza localității Gureni, Com. Peștișani, jud. Gorj. În această localitate își desfășoară activitatea patru societăți de prelucrare și transport al lemnului. Echipa Greenpeace România a monitorizat și documentat în perioada menționată transporturile de lemn dinspre bazinul forestier Bistrița situat la nord de satul Gureniprecum și transporturile provenind din alte păduri din zonă. Utilizând aplicația Inspectorul Pădurii[1], legalitatea transporturilor a fost verificată de cel puțin două ori pentru fiecare vehicul, luând astfel în considerare eventualele probleme de lipsă a semnalului GSM, respectiv de înregistrare a transporturilor în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase, ce stă la baza aplicației Inspectorul Pădurii.

greenpeace-romania-3 greenpeace-romania-4 greenpeace-romania-5 greenpeace-romania-paduri-1Astfel, în perioada de monitorizare, au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atât transporturi fără aviz, cât mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate.Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 euro. Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), Garda Forestieră Vâlcea și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

În iulie 2016, Greenpeace România a documentat un caz de tăiere ilegală dintr-o pădure virgină în același bazin forestier și a transmis o sesizare către Ocolul Silvic Brâncuși prin intermediul platformei salvezpadurea.ro [2]. În urma cercetărilor ocolul silvic a descoperit că 85 de arbori au fost tăiați ilegal și cazul a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu pentru cercetare și soluționare. DETALII

 

[1] Inspectorul Pădurii este o aplicație pentru telefon mobil dezvoltată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin intermediul căreia se poate verifica legalitatea unui transport de lemn prin introducerea numărului de înmatriculare a vehiculului de transport. Dacă transportul este legal (înregistrat în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase), aplicația oferă informații cu privire la data și ora emiterii avizului, tipul de lemn (lemn de foc, lemn rotund, cherestea etc.) și volumul transportat.

[2] Prin intermediul platformei www.salvezpadurea.ro, dezvoltată de Greenpeace România, orice persoană poate raporta direct către autorități orice caz de tăiere de arbori suspect a fi ilegal; sesizările sunt trimise spre ocoalele silvice care au în gestiune pădurile respective și spre știința Gărzilor Forestiere responsabile cu controlul la nivelul județului pe raza căruia s-a făcut constatarea. Pe site sunt disponibile sesizările deja efectuate, răspunsurile date de autorități și măsurile luate. Platforma cuprinde informații și instrucțiuni despre cum se poate recunoaște o tăiere ilegală de arbori și ce informații trebuie să colecteze din teren pentru a documenta cât mai bine o sesizare.

 

Reclame
Posted in: MEDIU