BM: Dezvoltarea metropolitană este vitală

Posted on 26 noiembrie 2016

0


Functional Urban Zones_RO

Dezvoltarea metropolitană este importantă pentru creşterea României. O analiză realizată de Banca Mondială pentru Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) indică faptul că cele mai mari opt zone metropolitane ale României [1] (Bucureşti, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești şi Timișoara) concentrează 50% din populaţia României şi 75% din veniturile fixe ale ţării. (SURSA)

Zone metropolitane mari sunt de o importanţă vitală pentru economia oricărei ţări. Un raport întocmit de EuroStat evidenţiază faptul că zonele metropolitane din UE generează aproximativ 70% din PIB, înregistrează cele mai rapide rate de creştere a populaţiei, generează o cotă semnificativă din numărul noilor locuri de muncă create şi concentrează o cotă semnificativă de absolvenţi de învățământ terţiar.

Bucharest Functional Urban Zone_RO

Zonele metropolitane reprezintă motoarele economice ale unei ţări, iar dacă aceste motoare nu funcţionează bine, atunci nu funcţionează nici economia în integralitatea sa. Din păcate, în România, aceste motoare nu funcţionează în mod adecvat, se subliniază într-o altă analiză a Băncii Mondiale realizată pentru MDRAP. Există doar câteva municipii care dispun de un sistem de transport public metropolitan funcţional (de ex. Alba Iulia, Cluj-Napoca), puţine municipii şi-au întocmit documente de planificare spaţială pentru propriile zone metropolitane (de ex. Brăila, Brașov, Craiova) şi încă şi mai puţine municipii au reuşit să implementeze proiecte la nivel metropolitan (de ex. Constanța). CONTINUARE

 

Reclame
Posted in: ECONOMIE