CENTRUL CEH: Mixtură de cultură toată săptămâna. Arabela revine!

Posted on 19 iunie 2012

0


Biblioteci, piete publice, centre culturale, galerii si muzee: sunt probabil cele mai dorite proiecte in portofoliul unui birou de arhitectura. Nu doar pentru ca asigura recunoasterea si mediatizarea valorii sale, ci fiindca, dincolo de profit, de estetica sau palmares, miza este o transformare sociala si politica. In societatile de tranzitie, refacerea spatiilor si cladirilor publice e cu atat mai importanta, pentru ca semnaleaza, in egala masura, mult asteptata prosperitate si locul unde renaste democratia, in care se produce schimbul de generatii si unde se nasc cele mai puternice idealuri si viziuni pentru o lume mai buna. Proiectele Projektil pentru spatii publice sunt angajamente estetice si ideologice exemplare, oferind oraselor in care se intampla noi simboluri ale modernitatii. Artistul roman Dan Perjovschi, cunoscut pentru angajamentul socio-politic al operei sale, a colaborat cu Projektil la Biblioteca Tehnica din Praga, inca o dovada a faptului ca arhitectura publica ceha e un model remarcabil. Intrarea este liberă.

Nu va faceti planuri pentru vineri noaptea, pentru ca institutele culturale isi deschid usile pentru a sasea oara si v-au pregatit un program special – pentru noi, cel putin, putem promite. Intr-o singura noapte din an lasam la o parte arta pretentioasa, subiectele serioase si pregatim, in schimb, un mix de cultura pop. Puteti alege intre un meci de fotbal transmis live, hochei de masa si baschet, versiunea completa a serialului „Arabela”, o istorie a trailerului si le puteti savura impreuna cu cea mai populara bautura a Cehiei, berea. Pe deasupra, cativa artisti cehi vor interveni in spatiul cladirii, facandu-l de nerecunoscut.

PROGRAM:

Sala Mare – 21:45 – 23:45 Workshop on how to love football. Oana Tanase, critic de arta si curator MNAC , va „curatoria” un meci de fotbal, workshop pentru intelectuali si consumatori de cultura, cu studiu de caz pe o partida live, din sferturile de finale Euro 2012, acompaniat de muzica la acordeon.

Sala Mica – 19:30 – 02:00 Arabela (1979, Cehoslovacia, R: Vaclav Vorlicek, 390 min). Mult timp am rezistat insistentei prietenilor Centrului Ceh de a proiecta serialul cu care au copilarit, in cele din urma insa am cedat si suntem dispusi sa deschidem aceasta masina a timpului, care va va teleporta cativa zeci de ani in urma, intr-o lume populata de personaje ca Rumburak, Fantomas, inelul si pelerina fermecata.

Gradina de beton – 40 de filme clasice de lung-metraj, din intreaga lume si cehesti, condensate in doua ore de trailere. 19:30 – 02:00 Baschet & Czech Ice Hockey, 22:00 – 02:00 The evolution of Trailers

Everywhere – Intervention. Trei artisti cehi vor interveni in familiarul spatiu al Centrului Ceh, creand lucrari si instalatii site-specific: Dragan Stojcevski, performer și muzician, Lucia Skandikova, scenograf si Pavel Sterec, artist vizual, rezidentul Centrului Ceh. Pavel Sterec deja pregateste un performance audio-vizual, impreuna cu tatal sau, Jaroslav Sterec, in care vor reinvia timpurile vechi, folosind fotografiile gasite in pivnita Centrului Ceh.

Ca in fiecare an, si anul acesta ne alataturam festivalului Gay Fest, proiectand „Roma Boys“, in cadrul Documentary Mondays. 25 iunie / 20H00 / Centrul Ceh. Roma Boys / Rozalie Kohoutova / 2009 / 30‘ / VO cehă / Subtitrare în limba engleză. „Roma Boys” este un film de mediu metraj, parte documentar, parte dramatizare, despre iubirea dintre doi tineri romi. Filmul prezinta, prin aceasta poveste, situatia romilor gay, care se confrunta cu dezaprobarea familiilor lor si presiunile din partea societatii. Filmul a fost realizat in 2009, pe baza unui scenariu de David Tiser. Rozalie Kohoutova a regizat, in colaborare cu FAMU (Scoala de Film si TV a Academiei de Arte din Praga). A castigat premiul Televiziunea Ceha in acest an, ca parte a Fresh Film Festival. Proiectia va fi urmata de o dezbatere cu David Tiser, activist gay rom, scenaristul si personajul principal al filmului. Intrarea este libera.

Mai aveti cateva zile in care puteti vedea expozitia lui David Mozny „Rahova“. 30 mai – 1 iulie / 18H00 / MNAC Foto Anexa (Calea Mosilor 62-68). RAHOVA / Instalatie David Mozny. David Mozny este un artist vizual care traieste si lucreaza in Brno, este profesor la universitatea Masaryk, facultatea de studii sociale, sectia new media si uneori vj in cluburile locale. Din 2000, de cand a inceput sa lucreze cu imagini generate pe computer, Mozny a vizitat in repetate randuri Bucurestiul, munca de cercetare ducand la realizarea unuia din cele mai cunoscute proiecte ale sale – Rahova.exe_test (2008). Proiectul se bazeaza pe inregistrările luate in cartierul bucurestean Rahova – simbol al utopiei urbane si al esecului in legătura cu trecutul socialist al tarilor din Europa Centrala si de Est. Video-ul realizat surprinde greselile de productie de masa, de simulare, imitare a componentelor arhitecturii clasice si utilizarea lor bizara in arhitectura pre-fabricata din anii ’70. Prin deconstrutia digitala a imaginii, multiplicarii si combinarii partilor ei, Mozny recreaza realitatea socialista a acestor locuinte si ofera privitorului o onirica, chiar daca un pic apocaliptica, viziune. Expozitia se numeste „Rahova”, desi contine mai multe lucrari, grupate in jurul unor cuvinte cheie ca golire, urbanism, levitatie, uitare, beton si folosindu-se de nenumarate mijloace: video, sunet, lumini, obiecte, fotografii.

Reclame
Posted in: CULTURA