DIASPORA: Muncitorii români pierd milioane de euro prin taxe nerecuperate

Posted on 1 iunie 2012

0


Cu ocazia Târgului Internațional de Bunuri de Consum din București 2012, directorul firmei UnionTAX International din Elveția participă ca expozant în vederea informării lucrătorilor români despre posibilitățile de recuperare a impozitelor din străinătate.

În fiecare an, milioane de cetăţeni ai UE lucrează în străinătate și plătesc lunar impozit pe salariu, respectiv pe venit. Dar puțini știu că acest impozit poate fi recuperat complet sau parțial, prin predarea unei declarații fiscale la administrațiile financiare din străinătate. Astfel de exemplu, conform datelor oferite de Stiftung Warentest  (Test financiar din mai 2009) în Republica Federală Germania, pe baza statisticilor realizate,  contribuabilii care nu depun o declaraţie fiscală pierd în medie o sumă anuală restituibilă de 900,00 EURO. În unele țări (de exemplu în Danemarca), conform legislației în vigoare, predarea anuală a unei declarații fiscale este obligatorie, fără să fie necesară atenționarea suplimentară a contribuabilului în acest sens.

Directorul  UnionTAX consideră înspăimântător faptul că cetățenii români care lucrează în Germania, conform aprecierii UnionTAX, pierd în favoarea administrației financiare germane, peste 10 milioane de euro din cauza nepredării unei declarații fiscale. În Germania, Austria, Elveția, Olanda și  Danemarca această sumă se ridică la peste 20 de milioane de euro.

De asemenea mulți dintre lucrătorii români nu sunt informați despre faptul că în perioada în care sunt în relații de muncă, în statele membre ale UE, au dreptul la alocație pentru copii în statele respective, care poate fi semnificativ mai mare decât cea din România. În aceste condiții se pierd, ca și în cazul impozitului pe venit, milioane de euro. Având în vedere că  impozitul pe venit și alocația pentru copii pot fi recuperate patru ani retroactiv, există șansa pentru lucrătorii români, care lucrează în străinătate, să își recupereze o parte din banii care păreau pierduți.

UnionTAX consideră că printre motivele care stau la baza lipsei de informații a cetățenilor se numără și  mass- media românească. Din acest motiv UnionTAX și-a propus să ofere informații în vederea clarificării posibilităților de restituire și invită reprezentanții mass- mediei românești la o discuție în cadrul târgului TIBCO, la standul nr. 19, în data de 01 iunie la ora 17.00. Bineînțeles, directorul firmei UnionTAX este dispus să ofere informații și să răspundă la întrebări și în alte intervale de timp în cadrul expoziției.

Reclame
Posted in: DIASPORA