GREENPEACE: Shadowlands, costurile sociale de la Fukushima

Posted on 20 februarie 2012

0


Galeria Shadowlands cuprinde peisaje fermecătoare, din care însă lipseste ceva: omul. Peste 150.000 de persoane au fost silite să părăsească zona Fukushima din cauza contaminării radioactive. „Natura a început deja să revendice acele locuri. În zorii zilei, la marginea satelor vin maimuțe în căutarea hranei, pe tarlale umblă mistreți, deasupra muninatului peisaj planează maiestuos berze, dar peste tot e tăcere” declaraă fotograful Robert Knoth.

Greenpeace a lansat astăzi Shadowlands, o serie de fotografii ilustrând impactul dezastrului nuclear de la Fukushima, situatia populaţiei dizlocate de acesta şi totodată un semnal de alarmă privind riscul de accidente nucleare prezent oriunde în lume există alte reactoare.

Galeria Shadowlands a reunit lucrările fotografului Robert Knoth şi ale documentaristei Antoinette de Jong[1] şi poate fi vizitată online la adresa www.greenpeace.org/shadowlands. De asemenea, cu ajutorul mijloacelor de social media şi al website-urilor proprii, Greenpeace va colecta mesaje de sprijin din partea vizitatorilor pentru populaţia japoneză afectată.

Dezastrul nuclear de la Fukushima continuă să aibă un impact dramatic asupra mediului înconjurător și asupra vieților tuturor celor ce locuiau în zonă învecinată centralei nucleare, pe o rază mare”, declară fotograful Knoth. „Am căutat să documentăm acest lucru prin fotografie de peisaj şi portete, precum şi intervievând persoane din regiunea afectată, o parte dintre aceştia nemaiavând posibilitatea să îşi reia vreodată viaţa în locuinţele de dinainte de dezastru. Ceea ce am găsit acolo a fost un sentiment profund de înfrângere.”

Încă de la începutul dezastrului, din ziua de 11 martie, o echipă a Greenpeace formată din experţi în radiaţii a început documentarea[2] impactului continuu al contaminării radioactive asupra mediului, hranei şi asupra vieţii marine, demonstrând că autorităţile japoneze au subestimat efectele accidentului în regiunea Fukushima şi nu au informat corect populaţia.


[1] Fotograful Robert Knoth și documentarista Antoinette de Jong au colaborat la mai multe proiecte pentru Greenpeace International, incluzându-le pe cele care au marcat trecerea a 20, respectiv 25 de ani de la accidentul de la Cernobîl. Amândoi sunt apreciați atât în Olanda, cât și internațional, pentru imortaizarea expresivă a unor subiecte incomode, precum efectele poluării toxice, impactul global al traficului afgan cu heroină, sau efectele contaminării radioactive. Colaborarea lor a fost prezentată în diverse zone ale lumii, incluzând Londra, Amsterdam, Moscova sau Sidney și relatată de publicații precum the New York Times, Der Spiegel, The Guardian și National Geographic. Ambii artiști au fost laureați de către World Press, PDN Awards și the Dutch Silver Camera.

[2] Link către informații despre activitățile de testare a radioactivității în Japonia, derulate de Greenpeace: http://bit.ly/gfbhu5.

Reclame
Posted in: MEDIU