SIGUR.INFO: Copiii nu sunt în siguranţă pe Internet. Ce este „grooming”?

Posted on 7 februarie 2012

0


La nivel naţional, Salvaţi Copiii România, coordonatorul naţional al programului Sigur.info, atrage atenţia asupra situaţiilor care prezintă un risc crescut de grooming în rândul copiilor. În perioada septembrie 2011 – ianuarie 2012, în cadrul liniei de raportare şi consiliere Helpline Sigur.info, din cele 830 de cazuri înregistrate s-a remarcat o creştere semnificativă a sesizărilor legate de contacte online între minori şi persoane adulte, necunoscute acestora. Linia de consiliere a primit 34 de sesizări din partea tinerilor nesupravegheaţi pe Internet, în special fete cu vârste cuprinse între 15-18 ani, care au ajuns în astfel de situaţii de risc major în urma implicării reduse a părinţilor în activitatea lor online.

Din totalul de cazuri în perioada menţionată, 105 cazuri au fost relaţionate cu hărţuirea online, 41 cu furtul sau utilizarea de date personale în scopuri nelegitime, 63 de persoane au reclamat conţinut dăunător (imagini violente, imagini cu caracter sexual) în timp ce 15 apelanţi au cerut sfaturi în legătură cu dependenţa de Internet sau jocuri. În acelaşi timp, peste 300 de persoane au solicitat consiliere legată de comunicarea în familie privind utilizarea Internetului. Două treimi dintre cei care au solicitat ajutor erau de sex masculin, iar o treime de sex feminin. 767 de apeluri au fost realizate de copii şi tineri, în timp ce 67 de adulţi au solicitat ajutorul consilierului helpline.

Dintre cazurile raportate, cităm: „Într-o zi am intrat pe Messenger, unde mi-a scris un necunoscut. El mă întreba cum mă cheamă şi câţi ani am. Eu i-am zis ca am 12 ani iar el apoi mi-a propus sa ne întâlnim, ca să-mi dea un joc gratis. Cu toate că bănuiam că e o farsă, m-am dus la locul de întâlnire indicat de el, şi aşa am observat ca era un om în vârstă care mă aştepta. Pentru că m-am speriat, am plecat direct acasă. Cum să fac să nu mai fiu contactată de astfel de persoane?”

– Safer Internet Plus (Sigur.Info) este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naţionale active în toată Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.

– Obiectivul general al programului este promovarea siguranţei copiilor pe Internet, prin organizarea de activităţi de conştientizare şi informare asupra pericolelor din mediul virtual. Proiectul îşi propune să ofere profesorilor, părinţilor şi copiilor cunoştinţe şi instrumente pentru protecţia în acest nou mediu tehnologic.

– Organizaţia Salvaţi Copii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator naţional al programului naţional Sigur.Info în cadrul programului comunitar mai sus menţionat.

– Ziua Siguranţei pe Internet 2012, sărbătorită în peste 70 de ţări, are ca temă principală utilizarea responsabilă a Internetului în familie, sub sloganul „Descoperiţi lumea digitală împreună. Conexiune între generaţii.” Conform studiului comparativ EU Kids Online II, atunci când părinţii mediază activ utilizarea Internetului de către copiii lor, aceştia se asociază unui risc scăzut de a întâmpina experienţe online neplăcute. Prin mediere activă înţelegem: comunicarea în cadrul familiei despre siguranţa online, încurajarea copilului de a explora Internetul, prezenţa părinţilor în cameră, sau chiar lângă calculator atunci când copilul stă online. S-a demonstrat că aceste activităţi reduc expunerea copilului la riscuri online, fără a afecta oportunităţile educative oferite de Internet.

– Grooming-ul reprezintă contactul cu  copiii în scopul racolării lor pentru participarea la activităţi sexuale sau pentru a-i determina să se expună online prin videochat sau să trimită alte imagini în ipostaze jenante sau umilitoare.

COMUNICAT COMPLET: Peste 70 de tari de pe cele sase continente atrag atentia asupra riscurilor asociate cu utilizarea Internetului de catre copii

Reclame
Posted in: SOCIAL